Energialla töissä jo neljällä vuosikymmenellä

Artikkeli

10.12.2019 10:34

Aloitamme juttusarjan, jossa esittelemme Outokummun Energian työntekijöitä. Ensimmäisenä on vuorossa pitkän linjan verkostoasentajamme Harri Jolkkonen.

Harrilla on takanaan kunnioitettava ura yhtiön leivissä, nimittäin vuodesta 1986 alkaen on hän täällä työskennellyt. Sitä ennen hän ehti olla mukana rakentamassa Uimaharjun sellutehdasta sekä alas ajamassa Outokummussa Vuonoksen kaivosta, joten hänellä on kokemusta myös näistä maakunnallisesti merkittävistä projekteista. Uimaharjussa tehdas pyörii edelleen, Outokummussa kaivostoiminnasta muistuttaa enää lähinnä Vanhan Kaivoksen kaivosmuseo, mutta Harri on ja pysyy!

Työ on muuttunut paljon vuosikymmenten kuluessa. Pitkän aikaa työmaille ajeltiin jokainen omilla autoillaan, kunnes vähitellen siirryttiin työnantajan autoihin.

Työturvallisuuden merkitys korostunut

Suurin muutos on tapahtunut Harrin mukaan turvallisuuskulttuurissa. Nykypäivänä työnantaja todella kiinnittää huomiota työtapoihin ja työn turvallisuuteen sekä asianmukaisiin välineisiin. Vastaavasti työelämässä  myös vaaditaan nykyään kovempaa työtahtia, pienemmällä porukalla on pärjättävä.

Työmenetelmiä pyritään kehittämään jatkuvasti ja tämä näkyy asiakkaille entistä lyhyempinä sähkön jakelukeskeytyksinä. Verkostotöistä aiheutuvat, suunnitellut keskeytykset saadaan hoidettua entistä nopeammin, kuten myös yllättävät, sääilmiöiden aiheuttamat sähkön jakelukeskeytykset.

Verkostoasentajamme näkyvät kaupungin katukuvassa paljon ja Harrikin tunnetaan kylällä laajasti. Harri kertoo, että etenkin syrjäkylillä ihmiset arvostavat asentajien työtä kovasti ja käyvät antamassa myös enemmän sitä positiivista palautetta.

Outokummun Energian verkkoalueella katkot korjataan todella nopeasti johtuen toisaalta tietysti suhteellisen pienestä maantieteellisestä alueesta, mutta toisaalta myös asentajien rautaisesta paikallistuntemuksesta, joka auttaa valtavasti katkopaikkojen paikannuksessa.

 

Verkostoasentajan työ ei ole riskitöntä

Vaikka verkostoasentajan työ on riskialtista ja raskasta, on Harri edelleen hyvässä työkunnossa. Kerran uransa aikana on hengen lähtö ollut lähellä, kun pylvääseen kiivetessä jalka lipesi ja hän putosi maahan melkein pylvään huipulta. Lääkäri totesi sairaalassa, että taisi olla enkeleitä matkassa. Tästäkin tapaturmasta otettiin opiksi kuitenkin ja nykyään kiivetään kahden pylväsvyön varassa entisen yhden sijaan. Ja nostokoriautolla hoidetaan pylvästyöt aina kun vaan autolla pylvään viereen päästään.

Paljon on hauskoja ja vähemmän hauskoja sattumuksia yli 30 vuotisen uran varrelle mahtunut, kun pitkin kyliä on liikuttu. Mieleen muistui eräskin tapahtuma, kun maakaapelointiasioissa oltiin ajamassa eräälle talolle ja pihatiellä vastassa odotti alaston mies, joka alkoi kuvata lähestyvää autoa.

”Siinä vaiheessa työkaverin kanssa todettiin yhteistuumin, että käännytäänpä ympäri ja tullaan uudestaan toisena päivänä!”

harri.jpg

 

Ihmissuhteet ovat elämässä tärkeintä

Nykyään Harri toimii myös asentajien pääluottamusmiehenä. Sitä hän pitää kunnia-asiana, työkavereilta saatua mandaattia hoitaa yhteisiä asioita. Työnantajaa hän arvostaa myös, koska sieltähän se leipä on pöytään tullut kaikki nämä vuodet. Harri kertoo, että parasta työssä on kuitenkin hyvät työkaverit, varikon kahvipöydässä on monet ilot ja surut yhdessä jaettu.

Vapaa-aika Harrilla kuluu pitkälti jääkiekon parissa. Kolmen pojan isä on saanut jatkumoa omalle nuoruuden harrastukselleen jälkikasvunsa kautta huoltajan ja kuljettajan roolissa. Vaimoaan Harri muistaa myös kehua. Ruuhkavuosina, kun töitä oli paljon, oli vaimolla erityisen tärkeä rooli, että liikkuvainen arki saatiin pyörimään. Tulevaisuudelta Harri odottaa, että selviäisi terveenä eläkeikään ja saisi sitten puuhastella kaikkea mukavaa perheensä kanssa!