Hyvän Tahdon Tarina ekaluokkalaisille

Artikkeli

ympäristökasvatusta sadun keinoin

29.09.2020 08:54

Esko-Pekka ja Nikolai Tiitisen Hyvän Tahdon Tarina-kirja jaetaan syksyn aikana Pohjois-Karjalan ekaluokkalaisille. Kirja kertoo lasten kielellä luonnon monimuotoisuudesta sekä uusiutuvista luonnonvaroista. Outokummun Energiakin lähti mielellään mukaan tukemaan tärkeää ympäristökasvatushanketta ja pääsimme myös jututtamaan kirjailijaa asian tiimoilta:

 

Olet tähän mennessä kirjoittanut 38 kirjaa lapsille, nuorille ja aikuisille. Miksi juuri nyt tämä Hyvän Tahdon Tarina- kuvakirja? 

Kun tarkastelen taaksepäin kirjoittamiani kirjoja, niissä kaikissa on myötätunnon teema. Olipa kyseessä satu lapsille, romaani nuorille tai aikuisille, olen käsitellyt niissä kaikissa yhteisymmärrystä ja pyrkimystä siihen. Hyvän Tahdon Tarina-kuvakirjassa yhdistyy kestävä kehitys, luonnon monimuotoisuus, yhteistyö luonnossa ja luonnon puolesta. Ilman ilmastoahdistusta tietenkin. 

tiitinen.jpg

Mistä kirja kertoo? 

Satu kertoo Pii-jänöstä, hänen äidistään, pehmolelu Untuvasta ja hieman hassusta Hiphei Hybridi-robotista, jonka ihminen on viisaudessaan lähettänyt luontoon saamaan lisää tietoja ja taitoja. Hipheille on annettu mukaan kolme laatikollista kierrätysmateriaalia, josta sen pitäisi kehittää hyödyllisiä keksintöjä ihmiselle. Hiphei rakentaa muovipulloista mm. selänrapsuttimen, mutta koko ikänsä metsässä eläneet eläimet tietävät, että hyvään elämään tarvitaan myös ruokaa, lähipuutarha, lämmin pesä ja paljon muutakin. Uusiutuvista luonnonvaroista, auringosta, tuulesta ja vedestä tulee heidän parhaita ystäviään.  

Olet tehnyt kuvakirjoja poikasi Nikolain ja siskosi Tuulan kanssa. Millaista yhteistyö on sukulaisten kanssa? 

Yhteistyö on todella intensiivistä. Kuvakirjassa kuvat ja teksti ovat tasavertaisessa asemassa ja rakennamme kokonaisuutta yhdessä pohtien. Usein, nähdessäni ensimmäisiä kuvaluonnoksia, voin muuttaa tekstiä vaikkapa runollisemmaksi jos kuvitus vaatii sitä. Olemme myös sukulaisuutemme kautta saaneet myös samanlaiset ”pohjavärit”, eli  voimme luottaa toisiimme värien ja tekstin yhteensopivuudessa ja harmoniassa. 

Millaista palautetta olet saanut kirjastanne? 

Tätä kirjaa tehtiin laajalla pohjoiskarjalaisella yhteistyöllä. Kaikki, joita pyysin mukaan, innostuivat asiasta heti, ja niinpä kirjaan tuli mukaan myös Opas, joka sisältää yli 200 luontoon ja ympäristökasvatukseen liittyvää eettisesti kestävää toimintavinkkiä ruoanlaitosta kierrätykseen, leikkeihin, liikuntaan, retkiin, tieteestä taiteisiin ja yhdessä pohdittaviin kysymyksiin. Vinkkareina ja suunnittelijoina toimivat varhaiskasvatuksen ammattilaiset päiväkodeissa ja alakouluissa, ympäristökasvattajat, Itä-Suomen yliopiston Joustavien oppimisympäristöjen suunnittelijat ja kehittäjät, Martat, Maa- ja kotitalousnaiset, urheiluseurojen juniorivalmentajat, Sanaratas ry, tieto- ja taideaineiden opettajat ja lasten tiedekerhojen vetäjät.  

Voiko mielestäsi kuvakirjalla vaikuttaa ympäristöasioihin? 

Uskon niin. Lastenkirjallisuus on keskeisintä kirjallisuutta, sitähän lukevat lapset ja aikuiset yhdessä. Hyvän Tahdon Tarinasta kasvoi hiilineutraalin maakunnan yhteisöllinen hanke. Pohjoiskarjalaiset, kestävästä kehityksestä kiinnostuneet yritykset, kuten Outokummun Energiakin, osallistuivat omalla panoksellaan tähän ympäristökasvatushankkeeseen ja kirja saatiin heidän avustuksellaan kaikkiin maakunnan päiväkoteihin, kouluihin ja lukuisille ekaluokkalaisille.  

Lapsuudesta kaikki hyvä alkaa, niin myös rakkaus luontoa kohtaan.