Juhannuksen grillivinkit

Artikkeli

HENKILÖSTÖN GRILLIVINKIT

18.06.2020 07:41

Juhannuksena grilli tirisee, tässä muutamia vinkkejä Outokummun Energian henkilöstöltä, mitä parilalle kannattaa sujauttaa!

Palvelupäällikkömme Sini Aho kertoo, että hän ei ole välttämättä innokkain grillaaja, mutta juhannuksena grilli on kyllä kuumana! Sini syö kasvispainotteisesti ja tämä näkyy myös grillimenussa: maissia, tomaatteja, kesäkurpitsaa bbq-kastikkeella höystettynä ja kasvismakkaraa kuuluu Sinin juhannukseen.

Asiakasneuvojamme Minna Räsänen sen sijaan kertoo, että heillä grillataan pitkin kesää ja paljon! Muurinpohjaletut Minna nimeää heidän perheensä suosikeiksi!

Suolaiseksi täytteeksi herkkua on lohi/punasipuli/smetana-täyte ja jälkiruuaksi sitten vaikka mansikoilla tai muilla marjoilla ja vaniljajäätelöllä, maistuu niin lapsille kuin aikuisillekin. Kannattaa tehdä iso taikina, koska nämä letut kyllä häviää nopeasti nälkäisiin suihin”, Minna vinkkaa.

LETUT.jpg

Kesägrillauksessa nopeus on valttia, ja Minna kehottaakin tekemään lettutaikinan valmiista lettuaineksista ja tuunaamaan sen vissyllä ja kananmunalla. Voissa paistettuna tällä reseptillä saa kauniit pitsireunukset lettuihin!

Lisäksi Räsästen grilliin sujahtaa usein raakamakkaroita, niissä makuja on monenlaisia ja ovat älyttömän hyviä perusgrillimakkaraan verrattuna! Makkaran- tai oikeastaan minkä grilliruuan tahansa- kylkeen Minna antaa ohjeen kotitekoiselle coleslaw-salaatille:

-        Varhaiskaalia ja porkkanaa raasteena

-        Turkkilaista jugurttia ja kananmunatonta Hellmansin majoneesia

-        Mausteeksi suolaa, mustapippuria, valkosipulijauhetta, sitruunamehua ja hieman sokeria

-        Ainekset sekoitetaan ja sitten vaan syömään!

 

Myyntipäällikkömme Juha Pakarinen on vannoutunut kalamies ja tämä näkyy myös kesän grillisuosikeissa. Kuhanyytit kuuluvat Juhan suosikkeihin, tässä hänen ohjeensa niihin:

 

-        Paloittele 2-3 keskikokoista perunaa per ruokailija + puolikas sipuli.

-        Ota reilu pala folioita ja laita sille öljyä.

-        Laita paloiteltu peruna + sipuli folioon, laita mausteeksi suolaa ja mustapippuria.

-        Nosta perunan ja sipulin päälle sopivan kokoinen kuhafile tai fileen pala. Mausta suolalla ja tillillä, laita päälle vielä voinokare.

-        Laita folionyytti kiinni, lisää vielä kerros tai pari foliota.

-        Grillaa 20-25 min (niin kauan, että nyytti tuntuu pehmeältä). Varo liian kovaa tulta, ettei pohjimmaiset perunat/sipulit pala.

-        Kylkeen ruisleipää ja sopiva ruokajuoma, niin jopa maistuu!

 

Uusi suosikki Juhalle löytyi kokeneen kalakaverin vinkistä yhteisellä kalareissulla.

 

 ”Lohen fileroinnin yhteydessä ruotoon jää helposti varsin reilustikin lihaa. Sitä ei kannata missään nimessä heittää pois. Kalaliemen lisäksi siitä saa maukkaan ruuan grillaamalla!” Tässä ohje:

 

-        Marinoi ruotoa grillauskastikkeessa vähintäänkin muutama tunti, mielellään vuorokausi.

-        Paloittele ruoto sopiviksi ruokapaloiksi.

-        Grillaa hyvällä hiilloksella, kääntele paloja usein palamisen välttämiseksi. Huomioi, että kala kypsyy suhteellisen nopeasti!

-        Lisukkeena toimii raikas vihersalaatti ja ruisleipä. Hyvä kastikkeen saat kermaviilistä, tillistä, sipulista ja sitruunasta. Myös tzatsiki -tyyppinen kastike toimii!

-        Ruokajuomaksi käy vesi, maito, olut tai raikas valkoviini (esim. Riesling).

LOHI.png

 

 

Moni kertoo suosikkigrilliherkukseen perinteiset aurajuustolla täytetyt herkkusienet pekoniin käärittynä ja hedelmät vartaassa saavat myös kannatusta juhannuksen grillipöytään.

 

Toivottelemme Teille kaikille ihanaa juhannusta!