Liperin Mylly

Artikkeli

Liperin Mylly, tärkeä osa leipäpitäjän historiaa ja tulevaisuutta

14.02.2020 08:17

Liperi tunnetaan ympäri Suomea leipäpitäjänä, eikä suotta. Maanviljelys on ollut keskeinen elinkeino Liperin historiassa. Viljelijöiden määrä on vuosien saatossa vähentynyt, mutta samalla tilojen koko on kasvanut noudatellen alan kehitystä laajemminkin valtakunnassa.

Keskeinen osa liperiläistä maanviljelyä on ollut jo yli vuosisadan ajan Kirkkolahden rannalla jylhänä seisova myllymiljöö. Myllytoiminta alkoi Osuusmeijerin ensimmäisen oman meijerirakennuksen valmistuttua jo vuonna 1906. Toimintaa on koeteltu historian saatossa muun muassa parin tulipalon muodossa, mutta toiminta on aina elpynyt nopeasti saavuttaen aikaisempaa paremman tason.

Meijerin ja myllyn ympäristö on monelle liperiläiselle, urheilijalle ja turistille tuttu sen pihapiirissä aikanaan järjestettyjen tapahtumien vuoksi. Aikanaan Suvisoudut oli eräs vuoden kohokohdista kooten parhaimmillaan satoja soutajia mittelemään muita ja itseään vastaan kilpasoudun merkeissä. Meijerin piha oli oiva keskus tapahtumalle ja ranta-alue mitä mainioin katsomo soutajien kannustamiseen.

Meijeri- ja myllytoiminnan keskittyminen suurempiin yksiköihin johti siihen, että Liperin Myllyn taru osuuskuntamuotoisena tuli päätökseensä viime vuonna.

Myllyn uusi aika alkoi 1.8.2019, kun se siirtyi yrittäjävetoiseksi ruorissaan Anne Vänskä ja Kari Huikuri. Heidän johdollaan Myllyn historiaan tullaan kirjoittamaan uusi luku. Anne ja Kari arvostavat paikallisuutta ja ekologisuutta, joten luonteva kumppani sähkön toimittajaksi oli Outokummun Energia ja sen  uusi Outo Yritys-tuote, sähköenergia luonnollisesti 100% tuulella tuotettuna.

Liperin Myllyn kotimaisesta viljasta valmistettu, monipuolinen jauhovalikoima löytyy hyvin kattavasti kaupan hyllyiltä koko Suomessa. Valikoimasta löytyy tuotteita joka lähtöön ja luonnollisesti myös luomuna, leipomoiden ja kotileipureiden tarpeisiin. Ja ehkäpä tietämättämmekin saatamme nauttia myllyn tuotteista myös nestemäisessä muodossa, sillä hyvinkin laajasti tunnettujen ja palkittujen juomavalmisteiden ainutlaatuinen maku saa hienostuneen vivahteensa juuri Liperin Myllyn toimittamista raaka-aineista.

Pääset tutustumaan Liperin Myllyn tarinaan ja tuotteisiin tästä