Mikä ihmeen hiilijalanjälki?

Vinkki

pienilläkin teoilla on merkitystä

14.08.2020 07:21

Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin tuotteen, toiminnan tai palvelun aiheuttamaa ilmastokuormaa. Toisin sanoen sitä, kuinka paljon kasvihuonekaasuja tuotteen tai toiminnan elinkaaren aikana syntyy. Hiilijalanjälki on käsite, joka on kehitetty eräänlaiseksi mittariksi, jonka avulla voi arvioida erilaisten tekojen ja kulutusvalintojen vaikutusta ilmaston lämpenemiseen.

Usein ajatellaan, että suurin ilmaston kuormittaja on teollisuus. Kuitenkin SITRAn vuonna 2017 julkaisemassa raportissa kerrottiin, että Suomessa 68% kasvihuonepäästöistä aiheutuu kotitalouksien kulutuksesta eli siitä, miten asumme, syömme ja liikumme sekä mitä ostamme. Joten vaikka omat valinnat arjessa tuntuvat ehkä pieniltä ja merkityksettömiltä, on niillä kuitenkin suuri merkitys, jos yhä suurempi osa meistä valitsee vihreämmin.

Moni ajattelee, että oman hiilijalanjäljen pienentäminen vaatii suuria, lähes mahdottomilta tuntuvia muutoksia omaan elämään; pitäisi luopua autosta, muuttaa puolet pienempään asuntoon, ryhtyä vegaaniksi ja alkaa ompelemaan omat ja lastensa vaatteet itse. Näin ei kuitenkaan ole, vaan pienetkin asiat ratkaisevat! Annamme tässä muutamia arkisia vinkkejä, joihin jokainen meistä voi helposti tarttua:

·        Lajittele jätteet

·        Vältä ruokahävikkiä- syö se, minkä ostat ja valmistat

·        Pidä viikoittain kasvisruokapäivä

·        Laske huonelämpötilaa, vaikka vain yhdellä asteella

·        Tiivistä ikkunat

·        Käy suihkussa nopeasti, älä tuhlaa lämmintä vettä

·        Suosi kotimaan matkailua

·        Liiku lyhyet matkat kävellen tai pyörällä

·        Käytä kirpputoreja

·        Valitse LED-valoja

·        Vaihda sähkösopimuksesi vihreäksi, esimerkiksi tuulisähköön

 

Lisäksi öljylämmittäjän kannattaa nyt tarttua tarjolla olevaan valtion avustukseen ja päivittää lämmitysjärjestelmänsä, lue lisää täältä.

Pienilläkin teoilla on sitä suurempi merkitys, mitä useampi ihminen niitä arjessaan toteuttaa!