Pikaopas Sähkolaitehankintoihin

Vinkki

PIKAOPAS SÄHKÖLAITEHANKINTOIHIN

21.10.2019 14:17

Tarkista aina laitetta hankittaessa energiamerkinnän erot, sillä erot kulutuksessa ovat usein huomattavia. Voit vaatia myyjältä myös tutkittua tietoa laitevaihtoehdoista. 

Laske esim. kuinka paljon aiempaa merkittävästi suuremman television tai tietokoneen hankkiminen maksaa kulutuksen kannalta vuositasolla. 

Energiamerkinnöistä saat lisätietoa Motivan sivuilta.

 

Viihde-elektroniikka

Suosi viihde-elektroniikassa laitteita, jotka kuluttavat vähän stand by -tilassa tai laitteita, joiden avaaminen sulkemisen jälkeen on nopeaa. 

Esim. perinteisen digiboksin valmiustila on 8 W ja valmiustilakulutus n. 58 kWh vuodessa, mikä vastaa 40 W:n hehkulampun neljän tunnin päivittäistä käyttöä vuodessa.

Kylmälaitteet

Sijoita kylmälaitteet oikein, sillä parhaimmastakin A++ ja A+++ -luokan laitteesta tulee energiatuhlari, jos sen ympärillä ei ole riittävästi vapaata tilaa tai se sijoitetaan uunin viereen.

Pesukoneet 

Pesukoneissa sinun kannattaa huomioida vedenkulutus ja pyykinpesukoneissa linkoamisen tehokkuus – harkitse siis tarvitsetko kuivausrumpua vai riittääkö narukuivatus.

Sähkökiuas

Sähkökiuas vie suhteessa eniten sähköä, joten kannattaa mitata saunan pinta-ala ennen kiukaan ostoa ja perehtyä kiukaiden eroihin. 

Kerran viikossa saunovan ei yleensä kannata valita Heti valmis-kiuasta.

Ilmanvaihto

Ilmanvaihtolaitteet ja erilaiset ilmalämpöpumput oikein valittuna ja säädettynä tuovat huomattavan säästön energiakuluihin. 

Huomioi ostaessa myös huoltotarve ja huollon helppous.

Löydät laajemmin tietoa energiatehokkaiden sähkölaitteiden hankinnasta Energiateollisuuden sivuilta.

Voit myös tutustua Motivan Ole hyvä ostaja -julkaisuun.