Sähkö lämmitysmuotona

Artikkeli

SÄHKÖ LÄMMITYSMUOTONA

21.10.2019 14:26

Tehokkaasti käytettynä sähkölämmitys on hyvä ja investoinneiltaan edullisin lämmitysvaihtoehto. Se on myös vaivaton ja helposti ohjattava lämmitysjärjestelmä.

 

Missä ja miten sähkölämmitys toimii parhaiten?

Sähkölämmitys voidaan toteuttaa joko vesikiertoisena sähkölämmityksenä, ilmalämmityksenä tai huonekohtaisena sähkölämmityksenä patterien tai lämmityskaapeleiden avulla, jolloin käyttöveden lämmitykseen tarvitaan erillinen vesivaraaja.

Ilmalämmitys kannattaa toteuttaa ilmanvaihtokanavistoa hyödyntäen siten, että sähkövastuksella täydennetty ilmanvaihtokone tai esimerkiksi poistoilmalämpöpumppu jakaa lämmön huoneistoon. Sopivimpia kohteita ilmalämmitykselle ovat pienehköt matala- tai passiivienergiatalot.

Monissa lämmitysjärjestelmissä sähkö toimii vara- tai lisälämmityksenä. Riippumatta päälämmitysmuodon valinnasta sähkölämmitys on erityisen järkevä ja luotettava valinta termostaattiohjattuna itsenäisenä varalämmitysmuotona.

 

Sähkölämmitys ja kodin energiankulutuksen pienentäminen

Asukkaat ovat pääroolissa, kun sähkölämmitteisen kodin energiakulutusta halutaan vähentää. Jo sähkölämmitysjärjestelmää ja huonelämpötiloja säätämällä lämmityskustannukset voivat pienentyä tehokkaasti – jopa 30-40 prosenttia ilman suuria remontteja. 

Huonekohtaista sähkölämmitystä voidaan tehostaa esimerkiksi ilmalämpöpumpulla tai uusimalla lämmitysjärjestelmän säätö- ja ohjauslaitteet. Pienilläkin investoinneilla voidaan tehostaa kokonaiskulutusta kymmeniä prosentteja.

Suorasähkölämmitys on tehokkaimmillaan, kun lämmityksessä käytetään apuna ilmalämpöpumppua ja varaavaa tulisijaa. Jo pelkkä ilmalämpöpumppu voi pienentää sähkön kulutusta parhaimmillaan 40 prosentilla.

Tulisijaa kannattaa käyttää varsinkin pakkasilla ja silloin, kun lämpötilaa on vaikkapa reissun ajaksi laskettu ja sisälämpötila halutaan nostaa takaisin mukavaan asumislämpötilaan. Pattereiden termostaatteja kannattaa alentaa ennen tulisijan käyttöä.