Sähköpalon syy usein ihmisen toiminnassa

Artikkeli

SÄHKÖPALOJEN SYYT USEIN  INHIMILLISIÄ

19.02.2020 08:17

Sähköpalolla tarkoitetaan paloa, joka saa syttymisenergiansa suoraan sähköstä. Vuonna 2018 Suomessa syttyi tällaisia paloja Pelastuslaitosten Pronto-rekisterin mukaan 523 kappaletta ja niissä sai surmansa 11 ihmistä.

 

OkuPolin palomestari Tiia Turunen näkee tilastot murheellisina, koska niin moni näistä onnettomuuksista olisi vältettävissä laitteiden asianmukaisella käytöllä ja asennuksella. Hän kertoo, että edelleen useimmiten sähköpalo saa alkunsa liedestä ja erityisesti sen varomattomasta käytöstä.

tiia2.jpg

”Kostean baari-illan jälkeen kannattaa suosiolla suunnata grillille eikä kotiin kokkaamaan niitä makkaraperunoita”, hän vinkkaa.

Turvalaitteiden käyttö pelastaisi myös monelta liesipalolta. Turunen kertoo, että erityisesti ikäihmisten koteihin kannattaisi hankkia liesiin turvakytkin, joka katkaisee virran automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Kotieläintalouksissa kytkimet myös kannattaa suojata, liedelle jäänyt soppakattila houkuttaa helposti esimerkiksi koiraa hyppimään liettä vasten ja kytkin voi napsahtaa siinä samalla päälle.

Seuraavaksi yleisimmäksi sähköpalon syttymissyyksi Turunen vahvistaa valaisimet. ”Palotarkastuskohteissa näkee usein tiensä päähän tulleita, vilkkuvia loisteputkivalaisimia. Loisteputki pitäisi vaihtaa välittömästi uuteen, jos se alkaa vilkkumaan”, Turunen opastaa.

Hän kertoo, että muutamalla eurolla olisi saatavissa näihinkin turvakytkin, joka sammuttaa loisteputken heti, jos vikaa lampun kuristimessa ilmenee.

”Usein tulee hätäkeskukseen soitto, jossa soittaja kertoo kiinteistössä haisevan jotenkin palaneen käry, mutta syytä ei keksitä. Huomattavan usein palomiehet löytävät käryn syyksi nimenomaan loisteputkivalaisimen.”

Kiukaasta saa myös valitettavan moni palo alkunsa. Usein syy on ihmisen omassa toiminnassa, edelleen kiukaan yllä kuivataan vaatteita, jotka sitten syttyvät kuumuudesta palamaan. Mutta paloja syttyy myös kiukaiden vikaantumisesta eli tärkeää on tarkkailla aina sähkökiukaan toimintaa ja vaihtaa myös ajoittain ne kiuaskivet uusiin.

”Niin moni palo olisi vältettävissä, kun sähkölaitteet vain asennettaisiin ohjeiden mukaisesti, niitä käytettäisiin huolellisesti ja huollettaisiin säännöllisesti”, Turunen päättää.