Työtä etätyöpisteillä

Artikkeli

TYÖT HOITUU MYÖS ETÄNÄ

20.03.2020 10:50

Maailmalla jylläävä koronavirus on johtanut poikkeusjärjestelyihin monella työpaikalla, niin myös Outokummun Energialla. Toimihenkilöt ovat siirtyneet pääosin etätöihin kotitoimistoilleen, jotta turvaamme toimintamme jatkuvuuden kaikissa olosuhteissa.

Toimisto-olosuhteet ovat otolliset taudin leviämiseksi. Jos yksi työntekijä sattuu viruksen saamaan, niin sen tarttuminen muihin työntekijöihin on miltei varmaa, kun työskennellään samoissa tiloissa. Näin ollen yhtiö on ryhtynyt tarvittaviin varotoimenpiteisiin ja ohjannut toimihenkilöt koteihinsa työtään tekemään. Tällä tavoin toimimalla pystytään turvaamaan asiakkaiden palvelut myös poikkeustilanteessa.

Etäyhteydet on yhtiössämme valmisteltu toimiviksi jo aikaisemmin, joten pystymme palvelemaan asiakkaitamme joustavasti riippumatta siitä, missä fyysisesti istumme. Toki perinteisestä, kasvokkain tapahtuvasta asiakaspalvelusta olemme joutuneet nyt luopumaan, mutta palvelemme asiakkaitamme edelleen puhelimitse, sähköpostilla ja sivuiltamme löytyvällä chat-palvelulla.

Kysyin muutamalta työntekijältämme, miten etätöihin siirtyminen on sujunut. Palvelupäällikkömme Sini Turunen kertoi, että iso ero on tietysti se, ettei ole fyysisesti työkavereita läsnä. Digitaaliset viestintäratkaisut kuitenkin mahdollistavat yhteyden pitämisen ihan reaaliajassa, joten työt kyllä sujuvat.

”Suurin ero on ehkä se, että aamulla kun herää, niin aamupalan syötyään alkaa vaan työskennellä, ei tarvitse laittautua ja matkustaa työpaikalle. Se tietysti harmittaa asiakkaiden puolesta, kun kasvokkain ei voida nyt ketään palvella, mutta onneksi asiakkaat ovat tämän hyvin nyt ymmärtäneet ja asioivat ahkerasti muissa kanavissa”, Sini kertoo.

Hän myös muistuttaa, että  yhtiössämme tehdään yhteiskunnan kannalta tärkeää työtä ja porukka on pieni, voi muutamankin työntekijän sairastuminen aiheuttaa isoja ongelmia toiminnan kannalta. Siksi on tärkeää suhtautua tilanteeseen vakavasti.

”Nettiyhteyksien toiminta on tuonut ajoittain pieniä haasteita, varmaan kuormitusta on verkoissa nyt taajamien ulkopuolellakin enemmän, joten välillä yhteydet pätkii hetkellisesti. Mutta olen kyllä yllättynyt, miten hyvin tämä on sujunut. Voi tietysti olla, että jos tilanne tällaisena jatkuu pitkään, tulee oikeasti ikävä työporukkaa ja ihmiskontakteja”, Sini vielä pohdiskelee.

Verkostoinsinöörimme Riku Kakkonen on myös ehtinyt tällä viikolla jo perehtyä etätyön saloihin. Riku huomasi nopeasti, että työskentely kotikonttorilla on itsenäisissä, keskittymistä vaativissa tehtävissä paljon tehokkaampaa kuin normaalissa työympäristössä.

”Niitä omia, hiljaista keskittymistä vaativia tehtäviä saa kyllä hoidettua paljon tehokkaammin hiljaisessa ympäristössä. Yksin saa enemmän aikaan ja mukavaa vaihteluahan se on tehdä välillä töitä kotonakin ja ei tarvitse viettää aikaa autossa työmatkalla”, Joensuussa asuva Riku kertoo.

Sähköverkon puolella kuitenkin yhteistoiminnan merkitys korostuu, asentajien kanssa pitää päivittäin suunnitella työnjakoa. Se osoittautui haasteelliseksi.

”Päivittäisten töiden suunnittelua on totuttu tekemään aamuisin yhteisessä palaverissa isolla porukalla. Sen siirtäminen etäpalaveriin tuntuu vielä hankalalta, mutta totutellaan tässä siihenkin vähitellen”, Riku tuumailee.

Toivotamme tsemppiä täältä kaikille muillekin etätyöläisille, pysytään terveenä ja pidetään yhteiskunnan rattaat pyörimässä!