Vaihtaisinko pörssisähköön?

Artikkeli

Edullista sähköä tuntihintaan

03.02.2020 09:38

 

Sähkölasku on merkittävä kuluerä kotitaloudelle. Siksi juuri itselle sopivimman sähkösopimuksen etsintään kannattaa uhrata tovi.

Sähkölaskusi muodostuu kolmesta osasta: sähkön siirtopalvelun hinnoista, sähköveroista sekä sähköenergian hinnasta. Karkeasti arvioiden jokainen osa muodostaa noin kolmanneksen sähkölaskustasi. Näistä kolmesta elementistä voit itse vaikuttaa erityisesti tuohon sähköenergian osuuteen laskussasi.

Sähköenergian osalta sopimustyyppejä on kolmenlaisia. On toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, joissa myyjä ilmoittaa hinnan etukäteen ja hinta voi muuttua sopimuksen voimassaoloaikana. Toinen sopimusmalli on määräaikainen sopimus, jossa hinta sovitaan yleensä kahdeksi vuodeksi sopimusta tehtäessä ja sitä ei voi irtisanoa kesken kauden.

Kolmas sopimustyyppi on pörssisähkösopimus. Siinä hinta on sidottu Pohjoismaiden sähköpörssin Nord Poolin tunneittain vaihtuvaan vuorokausimarkkina- eli SPOT-hintaan. Tässä tapauksessa maksat sähköstä pörssihinnan, myyjän määrittämän toimitusmarginaalin sekä sovitun kuukausimaksun.

Sähkömarkkina on ollut viime aikoina erikoisessa tilanteessa. Leuto talvi on laskenut sähkön hinnan noin kolmanneksen alemmaksi verrattuna vuoden takaiseen aikaan. Tästä pääsevät nyt hyötymään erityisesti pörssisähkön ostajat.

Tämän artikkelin alussa näit kuvan, josta käy ilmi pörssisähkön hinnan vaihtelu viikon ajalta.  On aikoja, jolloin sähkö on pörssissä todella halpaa. Nämä hetket ajoittuvat yleisesti yöhön, kun sähkön käyttö on valtakunnallisesti vähäistä. Jos esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon omistaja pystyy keskittämään lämmitystään yöaikaan, voi pörssisähkön käyttö tuoda tuntuvia säästöjä verrattuna kiinteähintaiseen sopimukseen.