Vältä sähköpalo ennakoinnilla!

Vinkki

vältä sähköpalo

28.05.2020 11:20

 

Julkaisimme helmikuussa blogin, jossa haastattelimme palomestari Tiia Turusta sähköpaloista. Tässä blogissa vielä Tiian vinkit meille kaikille, miten sähköpaloja voisi ehkäistä kotona omalla toiminnallaan.

-        Vaihda loisteputket heti, jos ne alkavat vilkkumaan

-        Kylmissä tiloissa olleita kylmälaitteita ei pitäisi ottaa uudestaan käyttöön lämpimissä tiloissa

-        Kiukaan ympäristö tulisi pitää tyhjänä ja siistinä. Vaatteita ei pidä kuivata kiukaan yllä

-        Kiuaskivet ja sähkökiukaan vastukset tulisi tarkastaa säännöllisesti

-        Kaikki sähköasennukset tulisi teettää ammattilaisella

-        Kaikkien sähkölaitteiden käyttö- ja kytkentäohjeet tulisi lukea tarkasti ennen käyttöön ottoa

-        Kaikki sähkölaitteet vaativat siivousta, huolehdi lian ja pölyn poistosta

-        Älä jätä sähkölaitteita kuten pesukoneita käyntiin ilman valvontaa

-        Tarkasta pistorasiat. Jos pistorasia alkaa kuumenemaan, kun laitat siihen laitteen kiinni, kannattaa tarkastaa, onko löysä liitos kyseessä

-        Irrota laturit pistorasiasta, kun et käytä niitä

 

Näitä ohjeita noudattamalla olisi jo moni tulipalo ehkäistävissä. Tiia vinkkaa myös niin sanotusta 0-viasta, joka olisi hyvä oppia tunnistamaan. Nollavian tunnistaa siitä, että useat sähkölaitteet alkavat käyttäytyä yhtä aikaa oudosti ja esimerkiksi valaisimet ovat epätavallisen himmeitä tai kirkkaita. Myös metalliesineestä saatu sähköisku voi viitata 0-vikaan samoin kuin hanasta tai sähkökaapista kuuluva surina. Tällöin on tärkeää kytkeä sähköt pois ja kutsua sähköasentaja pikaisesti paikalle.

”Kaikki sähkölaitteiden outo käyttäytyminen tulisi ottaa vakavasti!”

Nykyään palotarkastuksiakin tehdään kotitalouksiin harvakseltaan ja nekin toteutetaan useimmiten itsearviointikyselyllä, joka tulisi palauttaa pelastuslaitokselle. Palautetun lomakkeen pohjalta tehdään arvio ja vähäisistä puutteista annetaan neuvontaa puhelimitse. Jos arvioinnissa tulee ilmi vakavampia puutteita, mennään paikan päälle antamaan opastusta.

”Paloasemalle saa toki soittaa myös muuten ja kysyä neuvoa asioihin”, Tiia vinkkaa.

On tosi asia, että vanhat tavat istuvat meissä kaikissa tiukassa ja kodin riskejä on usein hankala hahmottaa, jos mitään ei ole tapahtunut. Silti olisi kuitenkin tärkeää tarkastella aika ajoin omaa kotiaan myös riskiperspektiivistä ja korjata nämä sähkölaitteisiin liittyvät epäkohdat. Näin on paljon todennäköisempää, ettei mitään pahaa tapahdukaan.