Väriä ja eloa ulkovalaistukseen

Uutinen

VALAISTUKSELLA VIIHTYVYYTTÄ KAUPUNKILAISILLE

29.01.2020 09:31

Outokummun kaupunki testaa parhaillaan Kummunkadulla värikästä kausivalaistusta, jonka hallintaratkaisu on ainutlaatuinen koko maailmassa. Valaisimia ohjataan Suomessa kehitetyllä ja valmistetulla teknologialla, joka nopeuttaa elämysvalaistuksen käyttöönottoa ja pienentää kustannuksia.

 

Ensimmäisenä kaupunkina maailmassa Outokumpu testaa keskustan valaisussa värivalaisimia, joiden langaton etäohjaus toimii myös pakkasessa eikä valaisimien ohjaus vaadi lämmitettäviä teknisiä tiloja toimiakseen. Radioyhteyden kautta tapahtuva valaisimien hallinta nopeuttaa käyttöönottoa ja ratkaisun pakkasenkestävyys pienentää kaupungin hankinta- ja elinkaarikustannuksia. Jatkossa kunnat ja kaupungit voivat hankkia Suomen sääolosuhteissa toimivat ja etähallittavat värivalaistusratkaisut nykyistä huomattavasti pienemmin kustannuksin. 

 

Isot kaupungit investoivat suuria summia kaupungin yleisilmettä parantaviin värikkäisiin taide- ja elämysvalaistusratkaisuihin, joiden elinkaarikustannukset ovat suuret. Värikkäiden elämys- ja kausivalaistusratkaisuiden hankinta- ja ylläpitokustannusten pienentyminen mahdollistaa niiden yleistymisen myös pienissä kunnissa. Jatkossa jouluvalot voivat olla vuodenaikojen ja juhlapäivien mukaan väriään vaihtavia kausivaloja, joiden hallinta on automatisoitu. Pian pienenkin kunnan puistoissa voi olla vuodenajan tai keliolosuhteiden mukaan väriään vaihtavia taidevalaistusratkaisuja ja hiihtoladun varteen voidaan toteuttaa elämysvalaistuksia, jotka kannustavat ihmisiä liikkumaan.

 

Outokummun kaupungin kausivalaistuksen on suunnitellut LITE-designs Oy, RGBW valaisimet toimittaa Savled Oy ja valaistuksen ohjausratkaisun C2 SmartLight Oy. Asennuksesta vastaavat Ula-Sähkö Oy sekä Outokummun energia Oy. Kohteen päätoteuttajana toimii Recset Oy. Hanke on saanut avustusta Euroopan aluekehitysrahastolta.