Verkon kuulumisia kuluneelta vuodelta

Artikkeli

verkostopäällikön katsaus vuoteen 2020

17.11.2020 09:13

Vuosi 2020 alkaa kääntyä vähitellen päätökseensä. Sähköverkon puolella on ollut työntäyteinen vuosi, josta mieleen on jäänyt ainakin alueelle osunut, lähihistorian tuhoisin myrsky. Kysyimme verkostopäällikkö Tero Ovaskaiselta, miten vuosi on oikein sujunut.

 

Kesällä Outokummun alueelle osui tuhoisa myrsky. Miten laajaa tuhoa Päivö kaiken kaikkiaan aiheutti?

Päivö-myrsky aiheutti verkolle todella laajan häiriötilanteen, enimmillään sähköttömiä toimituskohteita oli 1800. Käytännössä jokaisella avojohtolähdöllä oli vika. Olosuhteet olivat suorastaan vaaralliset työskentelylle, kun käveltiin yksi johtolähtö läpi vikoja kartoittaessa, oli takaisin päin tullessa linjalle kaatunut jo uusia puita.

Asiakkailla on ymmärrettävästi kiire saada sähköt takaisin, mutta meidän täytyy ottaa aina huomioon myös asentajien työturvallisuus. Myrskyn ollessa päällä olosuhteet maastossa ovat vaaralliset ja on punnittava tarkasti, minne asentajia voi turvallisesti lähettää.

Tuhoja.jpg

Lähivuosina on ollut muitakin kovia myrskyjä ja muutamana talvena lumikuorma on myös aiheuttanut paljon katkoksia. Yksittäisenä myrskynä Päivö oli kuitenkin lähiaikojen tuhoisin luonnonmullistus. Omalle porukalle täytyy tässä kuitenkin jakaa suurta kiitosta, ulkopuolista apua ei tällä kertaa ollut saatavilla, koska lähimmillä verkkoyhtiöillä oli myös itsellään laajat viat verkossaan korjattavana. Porukka on hitsautunut hyvin yhteen ja työtä tehdään suurella sydämellä asiakkaan etu mielessä, vaikka työvuorot venyisivät.

 

Miten tällaisiin yllättäviin luonnonmullistuksiin voi varautua?

Laajoihin häiriötilanteisiin pyritään varautumaan monin tavoin, mutta tosiasiallinen toimintavalmiushan testataan sitten vasta oikeassa tilanteessa. Säätiedotuksia seurataan tarkasti ja valmiutta korotetaan heti, kun ennusteissa jotain uhkaavaa ilmenee. Autot ja mönkijät tankataan, työkalujen kunto tarkastetaan ja autojen varustus varmistetaan, jotta vikatilanteen yllättäessä päästään heti liikkeelle. On myös huolehdittava, että varastossa on kaikille koneille ja laitteille varavehkeet rikkoutumisen varalle ja että tarvikevarastot on täydennetty heti käytön jälkeen, jos vaikka uusi myrsky iskee seuraavana päivänä.

 

Mitä muuta verkon vuoteen on kuulunut?

Toimitusvarman verkon rakentamista on jatkettu suunnitelmien mukaan. Joutenlampi-Särkiselkä alueella tehtiin maakaapelointia ja lisäksi Valkeavaaran, Alavin, Viuruniemen ja Törisevän suunnille on rakennettu uutta verkkoa. Kaiken kaikkiaan vajaa 30 kilometriä verkkoa uusitaan tänä vuonna. Kaikki projektit eivät kuitenkaan valmistu tämän vuoden puolella vaan jälkitöitä tehdään vielä ensi keväänäkin maiden painuttua.

Toteutettaessa toimitusvarman verkon ehtoja, verkon rakenne suunnitellaan teknisten ja taloudellisten seikkojen perusteella jokaiseen kohteeseen sopivimmalla tavalla, joka paikkaan ei siis automaattisesti vedetä maakaapelia. Suunnittelua ohjaa esimerkiksi maaston tyyppi sekä asukastiheys.

Alkuvuodesta korona muutti työskentelytapoja ja -suunnitelmia. Esimerkiksi uusien mittareiden asennukset lopetettiin yksityistalouksiin kokonaan joksikin aikaa. Edelleen pääpaino näissä töissä on taloyhtiöissä, joissa ei tarvitse mennä sisälle yksittäisiin asuntoihin. Mittareiden uusintaa on kuitenkin jatkettava, koska nykyisten etämittareiden elinikä on lyhyempi verrattuna entisiin kiekkomittareihin. Käyttöpaikkoja on meidän verkon alueella noin 5400 kappaletta, joten työtä riittää.

Millä ajatuksilla seuraavaan vuoteen?

Ennakoimme, että koronatilanne jatkuu vielä ensi vuoden puolellakin ja kunnossapidossa ja investoinneissa toimitaan sen mukaisesti. Meidän töitä korona ei ole loppujen lopuksi kovin paljon hankaloittanut, mutta energia-ala on kyllä valmistautunut huoltovarmuuskeskusta myöten voimakkaasti.

Ensi vuodelle ei ole näköpiirissä mitään muutoksia investointisuunnitelmiin vaan operatiivista toimintaa jatketaan normaalisti liiketoimintasuunnitelman mukaisesti. Henkilöstössä on edelleen voimavaramme, uuteen vuoteen on valmistauduttu hyvin ja olemme viritelleet myös uusia, tehokkaampia työskentelytapoja yhtiössä. Tavoitteemme on jatkossakin turvata häiriötön sähkön jakelu Outokummun alueella.