Kaukolämpö lämmitysmuotona

Kaukolämmitystä on lähes kaikissa kaupungeissa ja taajamissa. Noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa, ja kaukolämmityksen osuus  onkin lämmitysmarkkinoista lähes 50 prosenttia. Kaukolämmitys on sitä taloudellisempaa mitä tiheämmin rakennettu alue on ja mitä isompia rakennukset ovat. Suurimmissa kaupungeissa kaukolämmön markkinaosuus on yli 90 %.

Kaukolämpö sopii kaikenlaisten rakennusten lämmitysratkaisuksi: pientaloihin, kerrostaloihin, liikekiinteistöihin ja teollisuuteen. Asiakkaan kaukolämpölaitteet voidaan asentaa pieneenkin tilaan sekä uusiin että vanhoihin rakennuksiin. Kaukolämpöyritys toimittaa kaukolämpöputket lämmönjakohuoneeseen ja asentaa lämpöenergian mittauksen. Asiakkaan hankittavaksi jää lämmönjakokeskus, jossa lämpö siirretään kaukolämpöverkosta rakennuksen lämmitysverkkoon ja lämpimään käyttöveteen. Lämpö siirretään asiakkaille kuumana vetenä maan alle, useimmiten katuihin ja kevyen liikenteen väyliin sijoitetussa kaksiputkisessa kaukolämpöverkossa. Lämmönjakokeskuksesta kaukolämpöverkon vesi palaa jäähtyneenä takaisin tuotantolaitokseen uudelleen lämmitettäväksi.

Lämmönjakokeskuksessa olevat säätölaitteet ohjaavat rakennuksen lämmitysverkon veden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan ja pitävät käyttöveden lämpötilan halutussa noin 55 asteessa. Kaukolämmöllä kannattaa hoitaa myös märkätilojen lattialämmitys ja ilmanvaihdon jälkilämmitys. Mukavuuslattialämmitystä varten suositellaan asennettavaksi erillinen lämmönsiirrin ja oma lämmityspiiri, jolloin sopivan lämpöistä vettä voidaan ohjata käyttöön ympäri vuoden.

Lämmönjakokeskukset ovat tehdasvalmisteisia kokonaisuuksia. Kaukolämpölaitteet suositellaan asennettaviksi erilliseen tekniseen laitetilaan. Laitteiden tilantarve on pieni, koska kattiloita, varaajia tai polttoainevarastoja ei tarvita.

Kaukolämpö merkitsee asumismukavuutta ja hyvinvointia. Se on turvallinen, toimitusvarma ja helppokäyttöinen lämmitysmuoto, jota käyttämällä voi säästää energiaa, rahaa ja aikaa ilman suuria investointeja. Kun lämmityslaitteita käyttää oikein ja harkitusti, energiaa säästyy ilman, että terveellisen asumisen vaatimuksista tarvitsee tinkiä.

Hyväkuntoiset laitteet takaavat miellyttävän ja tasaisen huonelämpötilan sekä riittävästi sopivan lämmintä vettä kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina. Lisäksi laitteiden huolto- ja korjaustarve on vähäinen.

 

 

 

 

 

Lisätietoa kaukolämmöstä löydät
Lämpöä laheltä -sivustolta

 

 

 

 

 

Monta toteutustapaa

Kaukolämmöllä kannattaa hoitaa kaikki lämmitys. Kaukolämpötaloissa esimerkiksi pesutilojen lämmittäminen sähköllä ei ole kokonaiskustannusten, energiatalouden tai ympäristön kannalta järkevää. Kaukolämmitetyissä rakennuksissa tilojen lämmityksen toteutustapoja on monia, ja valinta tehdäänkin asiakkaan tarpeiden ja mieltymysten mukaan.

Perinteinen tapa on patterilämmitys yhdistettynä märkätilojen lattialämmitykseen. Varsinkin pientaloissa suosituin lämmönjakotapa on nykyisin vesikiertoinen lattialämmitys, joka on varma, tasainen ja mukava lämmitysmuoto. Sen avulla voidaan luopua näkyvistä lämmityslaitteista, mikä antaa vapaat kädet tilojen sisustamiseen. Myös ilmalämmitys on mahdollinen toteutustapa kaukolämpötalossa.