Rakentajan muistilista: näin liityt sähköverkkoon
Tulevaisuuden koti tai muu kiinteistö rakenteilla? Lue tästä, miten sähköverkkoon liittyminen tapahtuu.
1. Sähköistystarve ja lämmitysmuoto
Teetä sähkösuunnitelma ammattitaitoisella sähkösuunnittelijalla ennen rakentamisen aloittamista. Hyvässä sähkösuunnitelmassa huomioidaan asumisen nykyiset ja tulevat tarpeet. Näin pystyt varmistamaan, että sähköliittymä on myös myöhemmin laajennettavissa tarpeen mukaan. Hyvä suunnitelma sujuvoittaa sähköliittymän hankintaa ja helpottaa urakkatarjousten vertailua.
Valitse sopivin lämmitysmuoto. Yhtä oikeaa ei ole, joten vaihtoehtoihin kannattaa perehtyä huolella. Tutustu lämmitysmuotoihin esimerkiksi Motivan sivuilla. (LINKKI: WWW.MOTIVA.FI)
2. Liittymän toimitusaika
Kun suunnittelet rakentamista, sähköasioista kannattaa ottaa selvää hyvissä ajoin. Suosittelemme, että otat yhteyttä asiakaspalveluumme jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet tonttikauppaa. Näin saat sähköliittymän toimitusaika- ja hintatiedot hyvissä ajoin. Myös johtojen sijoituslupien ja maankäyttölupien järjestäminen vaatii aikaa. Näin on etenkin silloin, kun sähkö joudutaan tuomaan useamman maanomistajan alueen läpi. Valmiiksi sähköistetyillä alueilla liittymän toimitusaika on vähintään kaksi viikkoa ja sähköistämättömillä alueilla vähintään kahdeksan viikkoa.
3. Liittymissopimus
Sähköverkkoon liittymistä varten tarvitset liittymissopimuksen sekä sähkönmyynti- ja siirtosopimuksen. Näiden sopimusten on oltava voimassa liittymishetkestä alkaen. Sähkönmyynti- ja siirtosopimusten tekeminen onnistuu samalla, kun teet liittymissopimuksen kanssamme.
Liittymissopimuksessa määritellään liittymän toimitusajan lisäksi liittämiskohta, joka on liittyjän ja sähköyhtiön välisten asennusten ja omistuksen raja. Kun teet sopimuksen kanssamme, Outokummun Energia vastaa sähkön laadusta ja toimittamisesta tähän rajapisteeseen saakka.
Liittämiskohdasta eteenpäin olevien johtojen ja asennusten suunnittelu, rakentaminen, ylläpito ja omistus kuuluvat aina sähköliittymän omistajalle. Tilaa sähköjohtojen ja laitteiden asennus aina sähköurakoitsijalta, jolla on siihen asianmukaiset oikeudet!
Liittymissopimusta varten tarvitset:
- Rakennuskohteen sähkösuunnitelman (pääkeskuksen kaaviokuvan) ja asemapiirroksen, jossa näkyy pääkeskuksen ja liittymiskaapelin sijainti
- Tähän kohteeseen laaditut sähkönsiirto- ja sähkönmyyntisopimukset.
4. Liittymismaksu
Liittymismaksu riippuu liittymän pääsulakekoosta ja liittymän sijainnista. Liittymismaksut on jaettu vyöhykkeittäin ja tarkemmat tiedot niistä löydät hinnastosta. LINKKI Liittymismaksun lisäksi veloitetaan hinnaston mukainen mittarin asennusmaksu.
Liittyjän kustannuksiin kuuluvat liittymisjohdon hankinta ja rakentaminen sekä liittymiskaapelin rakentamisesta johtuvat mahdolliset kaivuutyöt. Liittyjä vastaa myös niistä kustannuksista, jotka aiheutuvat olemassa olevien johtojen siirroista rakennushankkeen vuoksi.
5. Liittymisjohdon asentaminen
Sähköverkkoon liittymistä varten tarvitset liittymisjohdon, jonka tilaat valitsemaltasi sähköurakoitsijalta. Liittymisjohto rakennetaan sähköyhtiön kanssa sovittuun liittymiskohtaan (jakokaappi, pylväs tai muuntamo). Ennen liittymisjohdon asentamista sovi sähköyhtiön kanssa liittymisjohdon tyyppi-, sijainti- ja pituustiedot. Jos liittymisjohto sijoitetaan muualle kuin omistamallesi maalle, sovi siitä maanomistajan kanssa. Liittymisjohto tulee kartoittaa asemapiirrokseen.
6. Mittarin asentaminen
Valitsemasi sähköurakoitsija tekee meille mittarointipyynnön, jonka jälkeen asennamme kohteeseen mittarin. Pyyntö tulee tehdä vähintään kolme työpäivää ennen toivottua asennusajankohtaa. Mittauskeskus on varustettava siten, että tilatun sähkötuotteen mukainen mittaus on mahdollista asentaa. Mittaroinnista peritään palveluhinnaston mukainen maksu.
Kaukon päivänä 3.3. uidaan taas maksutta!
Kaukon päivänä sunnuntaina 3.3. Okun Energia ja Outokummun Kaupunki
LUE LISÄÄ »
Astetta parempi varautuminen pakkasiin
Kovilla pakkasilla lämmitystä tarvitaan enemmän ja energian kulutus kasvaa.
LUE LISÄÄ »
Haluatko sähkölaskusi sähköisesti?
Harmittaako sähkölaskun myöhäinen saapuminen kirjepostina vai mietityttääkö paperilaskun hiilijalanjälki?
LUE LISÄÄ »