RAKENTAJALLE JA URAKOITSIJALLE

Tulevaisuuden koti tai muu kiinteistö rakenteilla? Jotta sähköt pelaavat uudessa kiinteistössäsi, tarvitset sähköliittymän. Myös rakennustyömaan väliaikaiset sähköt järjestyvät Outokummun Energian kautta.

SÄHKÖLIITTYMÄN TILAAMINEN

Mikäli olet aikeissa rakentaa, suosittelemme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme jo siinä vaiheessa, kun suunnittelet tonttikauppaa. Näin saat sähköliittymän toimitusaika- ja hintatiedot hyvissä ajoin.

Tarkemmat ohjeet sähköverkkoon liittymiseen löydät rakentajan muistilistalta.

Otathan huomioon liittymien toimitusajat. Valmiiksi sähköistetyllä alueella toimitusaika on vähintään kaksi viikkoa ja sähköistämättömillä alueilla vähintään kahdeksan viikkoa.

SÄHKÖSOPIMUKSET

Liittymissopimuksen lisäksi tarvitset sähkönmyynti- ja siirtosopimuksen. Niiden tekeminen onnistuu samalla kun teet liittymissopimuksen kanssamme.

Tutustu tulevaisuuden sähkötuotteisiin ja siirtotuotteisiin.

SÄHKÖVERKKOON LIITTYMINEN

Sähköverkkoon liittymisestä peritään kertaluonteinen maksu. Liittymismaksu määräytyy liittymän pääsulakekoon ja hinnastossa määriteltyjen vyöhykkeiden mukaan. Liittymismaksun lisäksi peritään mittarointimaksua.

Sähkön liittymismaksuhinnasto

Liittymissopimuksessa sovelletaan Energiateollisuus ry:n suosittelemia sähkönkäyttöpaikkojen liittymisen ehtoja.

Käsittelyajat

Uusia liittymiä tai liittymän muutoksia koskevilla tarjouspyynnöillä on seuraavat käsittelyajat:

  • Pienjänniteliittymä 3 x 25A – 3 x 35A tai liittymän kolmivaiheistaminen vyöhykehinnoittelualueella → 2 viikkoa

  • Pienjänniteliittymä 3 x 25A – 3 x 35A tai liittymän kolmivaiheistaminen aluehinnoittelualueella → 2 kk

  • Pienjänniteteholiittymät ja pienjänniteliittymät vyöhykehinnoittelualueella 3 x 50A – 3 x 80A  → 1 kk

  • Pienjänniteteholiittymät ja pienjänniteliittymät aluehinnoittelualueella 3 x 50A – 3 x 80A  → 3 kk

  • Keskijänniteteho- ja suurjänniteteholiittymät → 6kk

SÄHKÖLIITTYMÄN MUUTOS

Jos haluat tehdä sähköliittymääsi muutoksia tai poistaa sen käytöstä, ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Liittymän suurentaminen

Jos haluat suurentaa sähköliittymääsi, tee siitä uusi liittymissopimus, jossa määritellään uusi sulakekoko ja liittymismaksu sekä muutoksen toteutusaikataulu. Toimitusaika liittymän suurentamiselle on vähintään kaksi viikkoa.

Mikäli sähkönkulutus muuttuu oleellisesti, saatat tarvita myös uuden sähkönsiirtotuotteen.

Tutustu sähkötuotteisiimme

Liiittymän suurentamisesta veloitetaan sulakekokojen liittymismaksujen erotus. Voimassa olevan liittymismaksuhinnaston näet täältä.

Pääsulakkeen pienentäminen

Pienjänniteliittymillä liittymän pienentäminen toteutetaan laskutussulaketta pienentämällä. Muutostyöstä veloitetaan maksu pääsulakkeenmuutostyöstä. Aiemmin maksetusta suuremman liittymän liittymismaksusta ei makseta hyvitystä.

Sinulla säilyy oikeus suurempaan liittymään 10 vuoden ajan, eli tuon ajan voit palata suurempaan sulakekokoon pääsulakkeenmuutosmaksua vastaan. Valitussa sulakekoossa on pysyttävä aina vähintään yhden vuoden ajan.

Sähköliittymän irtisanominen

Mikäli sähköliittymälle ei ole käyttöä, voit joko irtisanoa sopimuksen tai laittaa sähköliittymän ylläpitoon.

Voit purkaa liittymissopimuksen täyttämällä irtisanomislomakkeen ja lähettämällä sen meille. Irtisanomisaika on yksi kuukausi. Poistamme sähkömittarin ja katkaisemme sähköt kuukauden sisällä irtisanomisesta.

Tarvittaessa puramme myös liittymää syöttävän sähköverkon osan. Purun yhteydessä tarkistamme, onko liittymissopimuksella palautuskelpoisia liittymismaksuja. Palautamme sinulle mahdollisen palautuskelpoisen osan, josta on vähennetty liittymän purkukulut. Purkukulu ei ole koskaan suurempi kuin palautuskelpoinen liittymismaksu.

Perusmaksu ja kulutettu energia veloitetaan normaalisti mittarin poistoon saakka.

Irtisano sähkösopimus

Tulitko toisiin ajatuksiin? Jos haluat ottaa liittymän uudelleen käyttöön, tee siitä uusi liittymissopimus kanssamme. Liittymismaksu on hinnaston mukainen.

Liittymän laittaminen ylläpitoon

Onko sinulla esimerkiksi vanha talo, jonka tulevaisuuden käyttötarkoitus on vielä avoinna? Jos rakennuksessa ei ole vuosiin tarvetta sähkölle, hyvä vaihtoehto on liittymän laittaminen ylläpitoon. Tällöin katkaisemme sähkönsyötön ja poistamme sähkömittarin, mutta liittymissopimus pysyy voimassa ja liittymällä säilyy valmius käyttää sähköä. Ylläpidosta tehdään ylläpitosopimus ja siitä veloitetaan kuukausimaksua siirtohinnaston mukaisesti. 

Kun haluat jälleen käyttää sähköä kohteessa, ota yhteyttä asiakaspalveluumme liittymän ottamiseksi uudelleen käyttöön.

 

Kun liittymän omistaja vaihtuu

Ostitko tai myitkö talon tai vapaa-ajanasunnon? Kun omistaja vaihtuu, yleensä myös sähköliittymä vaihtaa omistajaa. Sähköliittymä on irtainta omaisuutta, joka ei siirry uudelle omistajalle automaattisesti. Muista siis huolehtia, että sähköliittymä kirjataan kauppakirjaan tai perinnön kohdalla perukirjaan.

Huomioitavaa kiinteistön uudelle omistajalle:

  • Pyydettäessä sinun on pystyttävä esittämään meille liittymän siirtoa koskeva sopimus, kuten kopio kauppakirjasta tai muusta luovutuskirjasta, jossa on maininta liittymän siirtymisestä.

  • Emme tee liittymissopimuksen siirtoa, mikäli meillä on sähkönsiirtosopimuksiin liittyviä saatavia entiseltä omistajalta.

  • Uuden omistajan sähköntoimituksen aloittaminen voi estyä niin kauan, kun meillä on saatavia edelliseltä omistajalta.

URAKOITSIJALLE: SÄHKÖMITTARIN TILAAMINEN JA POISTOPYYNTÖ

Sähkömittarien tilaaminen ja poistaminen kuuluvat sähköalan ammattilaisille. Jos olet sähköurakoitsija, voit alla olevalla lomakkeella tilata meiltä sähkömittarin liittymää varten, tehdä pyynnön mittarin poistamisesta tai tilata liittymään lisämittarin. Tilaa sähkömittari vähintään kolme työpäivää ennen toivottua asennusajankohtaa.

Tee mittarointipyyntö (vain sähköalan ammattilaisille)

Sähköt työmaalle tai tilapäiseen käyttöön

Tarvitsetko sähköt rakentamisen ajaksi työmaalle? Vuokraamme sähkökeskuksia työmaakäyttöön. Työmaakeskus asennetaan joko pylvääseen tai voit rakentaa telineen sitä varten. Käyttämäsi energia laskutetaan tehtyjen sähkönmyynti- ja sähkönsiirtosopimusten mukaan.

Tarvitsetko sähköt vaikkapa kesätapahtumaan?  Tilapäissähkö sopii väliaikaiseen sähkönkäyttöön. Saat kauttamme siirrettävän mittauskeskuksen verkkoon kytkettynä. Vaihtoehtoisesti sähköurakoitsijasi asentaa keskuksen ja me kytkemme sen verkkoon ja asennamme energiamittauksen. Tilapäissähköstä maksetaan normaalia korkeampaa sähkönsiirtomaksua, mutta tilapäisestä liittymästä ei makseta perusmaksua. Tilapäiselle sähköliittymälle tulee olla myös sähkönmyyntisopimus.

Työmaakeskuksen vuokra:

3 x 25 A

50,00 €/kk (sis. alv 24 %)

 

3 x 63 A

60,00 €/kk (sis. alv 24 %)

 

ILMAISET KAAPELINÄYTÖT

Kun suunnittelet kaivuutöitä, tarkista, onko alueella sähkö-, puhelin- tai tiedonsiirtokaapeleita tai kaukolämpöputkia. Kun kaapelinnäyttöpyyntö on tehty riittävän ajoissa, kaapelinnäyttö on maksuton. Näyttö tulee pyytää hyvissä ajoin ja viimeistään 3 arkipäivää ennen tarvetta. Mikäli näyttöä tarvitaan kiireellisesti, näytöstä voidaan veloittaa hinnastonmukainen tuntityöhinta mahdollisine ylityö- ja sunnuntailisineen sekä kilometrikorvauksineen.

Tilaa kaapelinäyttö ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

PUUNKAATOAPU

Jos suunnittelet puun kaatoa sähkölinjojen välittömässä läheisyydessä, ota meihin yhteyttä. Outokummun Energialla on yksi täysipäiväinen metsuri, Juhani Räsänen, joka hoitaa vaativimmatkin puunkaadot näppärästi.

Tilaa puunkaatoapu ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme.

Avustamme veloituksetta puunkaadossa keskijännitejohtojen läheisyydessä Outokummun alueella. Keskijännitejohdolle kaatunut puu aiheuttaa aina hengenvaarallisen tilanteen noin kymmenen metrin säteellä sekä laajan sähkökatkon. Siksi on erittäin tärkeää, että otat yhteyttä sähköyhtiöön ennen puiden kaatamista keskijännitejohtojen lähellä.

Pienjännitejohtojen läheisyydessä olevien puiden kaadossa avustamme maksusta palveluhinnaston mukaisesti. Jos puu on alle metrin etäisyydellä johdosta tai erityisen puu on riskialtis, kaadamme puun veloituksetta tapauskohtaisen harkinnan jälkeen.