Kova pakkanen ja kireät sähkömarkkinat

Lähivuorokausina on kireä tilanne sähkömarkkinoilla ja suomalaisia pyydetään vähentämään sähkönkäyttöä erityisesti huippukulutustunteina. Pitkittynyt pakkasjakso on nostanut sähkön kulutuksen korkealle tasolle. Sähkönkäyttöä pyydetäänkin nyt siirtämään pois huippukulutustunneilta. Haasteellisia aikoja ovat aamut noin kello 8–10 sekä illat noin kello 17–22. Tänään perjantaina sähkönkulutusta olisi syytä ajoittaa vasta kello 22 jälkeen tai jopa myöhemmälle.

Lähipäivät ovat olleet Suomessa erityisen kylmiä ja pakkaset jatkuvat kovina vielä viikonlopun yli. Sähkön hinnat ovat myös poikkeuksellisen korkeat ja sähkön riittävyyttä koetellaan. Siksi nyt on tarpeellista käyttää energiaa erityisen säästävästi ja tarkalla ajoituksella.

Vinkkejä sähkönkulutuksen säästämiseen kotona:

 1. Sulje sähköiset mukavuuslattialämmitykset. Vältä sähköuunin käyttöä ja jätä sähkökiuas lämmittämättä.
 2. Ota sisätilalämmitin pois käytöstä ja vältä auton moottorin esilämmittimen käyttämistä.
 3. Älä lataa sähköautoa hintojen ollessa korkeimmillaan.
 4. Sammuta ulkotiloissa olevat saatto-, räystäs- ja muut lämmitykset mahdollisuuksien mukaan.
 5. Sammuta kaikki sähkölaitteet ja irrota pistokkeesta laturit, joiden käyttö ei ole välttämätöntä juuri nyt.
 6. Alenna sähkölämmittimien asetusarvo mahdollisimman pienelle.
 7. Mikäli on välttämätöntä jatkaa keskeytyksettä tilojen ja käyttöveden sähkölämmitystä, pyri vuorottelemaan laitteiden käyttöä.
 8. Koneellisen ilmanvaihdon tehoa voi alentaa lyhytaikaisesti, mutta palauta tavanomainen asetusarvo, kun sähkötilanne sen taas sallii.

Toimenpiteet työpaikalla:

 1. Varmista, että tieto kiristyneestä sähkötilanteesta on tavoittanut tuotannosta/palveluista vastaavat henkilöt ja esimiehet. Heidän vastuullaan on ratkaista ja kertoa, millaisilla toimenpiteillä voitte turvallisesti alentaa sähkönkulutusta sekä mitä henkilökunnan odotetaan tekevän tilanteessa.
 2. Helppoja toimia ovat yleensä esim. tilojen sähkölämmitykset, vesivaraajat, ilmanvaihdon pienentäminen ja kylmälaitteet.
 3. Selvittäkää ennakkoon, mitä tuotantoprosesseja voi sähköpulan uhatessa keskeyttää hetkellisesti tai voiko suuritehoisia tuotantolaitteita käyttää vuorotellen.
 4. On tärkeää, että yrityksissä on ennalta laadittu ja päivitetty varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta, ja siihen liittyvistä toimenpiteistä ja vastuista on informoitu henkilökuntaa.

On erityisen hyvä, että tilanteesta ollaan tietoisia ja äkillisiin toimenpiteisiin on varauduttu ennalta. Näin voidaan välttää suurempia ongelmia.

Katso lisää kulutuksen säästö vinkkejä Motivan sivuilta:
Säästötoimia toivotaan kaikilta sähkönkäyttäjiltä – toimi näin kovan pakkasjakson ajan, seuraa tilanteen kehittymistä – Motiva

Go to Top