Energiansäästö kotona

Sähkön säästäminen ja energiankulutus ovat puhuttaneet kuluneen vuoden aikana ja energian säästäminen on tärkeämpää kuin koskaan. Euroopassa on käynnissä energiakriisi ja tästä syystä energiapula on mahdollinen myös Suomessa. Energiaa kannattaakin säästää kotona, vaikka itsellä sattuisi olemaan edullinen sähkösopimus. Energiasäästön avulla saa säästettyä sekä omaa lompakkoa että luontoa, mutta tässä tapauksessa se on erityisesti hyväksi myös yhteiskunnalle. Jos kaikki kuluttajat osallistuvat energiansäästötalkoisiin, mahdollisuudet energiapulan aiheuttamiin rajoituksiin energiankäytössä pienenevät.

Tässä julkaisussa käymme läpi muutamia vinkkejä, joilla voit säästää energiaa kotitaloudessa.

 

Energiansäästövinkit kotitalouksille

 

Laske huoneiden lämpötilat alemmaksi

Kotona kannattaa mitata kaikkien huoneiden lämpötilat ja säätää ne tarvittavalle tasolle. On laskettu, että jo yhden asteen alempi lämpötila vähentää lämmitysenergian kulutusta 5%. Asuinhuoneiden lämpötilaa kannattaa laskea yhdellä asteella. Kaikista aputiloista, kuten varastoista ja autotalleista kannattaa lämpötilaa alentaa reilusti.

Säädä ilmanvaihto tarpeen mukaan

Ilmanvaihto kannattaa säätää tarpeen ja käytön mukaan. Tuloilmaventtiilit kannattaa asentaa talviasentoon ja venttiilit sekä suodattimet kannattaa puhdistaa. Jokaisen kuluttajan kannattaa tutustua omaan ilmanvaihtojärjestelmäänsä ja toimia sen mukaisesti.

Sauno ripeästi ja lyhennä suihkuaikaa

Saunassa kannattaa käydä ripeästi ja sinne kannattaa mennä heti kun sauna on lämmin. Perheen saunavuoroja kannattaa tiivistää ja tyhjää saunaa ei kannata lämmittää. Kiuas kannattaa lisäksi sammuttaa välittömästi saunomisen päätyttyä.

Peseytymisaikaan kannattaa lisäksi kiinnittää huomiota. Suihkuaikaa kannattaa lyhentää ja turhaa veden valuttamista välttää.

Sammuta kodinkoneet ja laitteet heti käytön jälkeen

Kaikki kodinkoneet ja viihdelaitteet kannattaa sammuttaa, jos ne eivät ole sillä hetkellä käytössä. Laturit kannattaa lisäksi irrottaa verkkovirrasta latauksen päätyttyä.

Go to Top